Program

Program

Fenntarthatósági témahét

2020. október 5 – 9.

Kiemelt témák: Energia, klímaváltozás, egészségnevelés

 

Tervezett programok:

 

        1.  A meghirdetett terem dekorációs verseny eredményét egy 4 tagú bizottság értékeli.

 

        2. Az „Energiatermelés lehetősége” címmel meghirdetett plakátversenyre beérkezett versenyművek kiállítása az aulában.              Koordinátor:  Kluknavszky Ágnes tanárnő.

 

       3. Október 6-án a 3. órában a 12. F osztályban Molnár Jenő az Országos Fogyasztók Egyesületének tagja tart interaktív                  előadást. Felelős szervező: Pósán Enikő tanárnő

 

       4. Október 7-én a 4. órában a 10. F osztályban Benedek- Kiss Damarisz a Fogyasztóvédők Szövetségének tagja tart                        interaktív előadást. Felelős szervező: Pósán Enikő tanárnő

 

      5. Október 9-én a fenntarthatósági témahetet összekapcsolva a Nagyerdő napjával Sümegi György tanár úr nagyerdei                    sétát tervez a 9.E osztály biológia tagozatos tanulóival 8 óra 30 perctől.  A 10. F osztály csatlakozik hozzájuk                                       dr. Sulikné Pável Erzsébet tanárnő vezetésével. Lehet csatlakozni hozzá!

 

      6. Diákok és tanárok a fenntarthatóságról – kutatási programban való részvétel

            2020. október 5. - 2020. november 5.

            A diákok osztályfőnöki órán mobiltelefon segítségével kitöltenek egy online           

            kérdőívet, ami a    fenntarthatósággal kapcsolatos véleményükre, hozzáállásukra

            kíváncsi. A kérdőív a Fenntarthatósági Témahét weboldalon lesz elérhető

 

     7. A Fenntarthatósági témahét minden napján 10 órától tanórát lehet meghallgatni a fenntarthatóságról. Az első tanórát                 hétfőn Dr. Áder János Köztársasági Elnök úr tartja. Ezt az előadást Kalóné Lizák Viktória hallgatja meg az osztályával,                   kedden Sümeginé  Vitális Éva a 12.  A osztállyal és dr. Sulikné Pável Erzsébet a 12. E osztállyal. Szerdán Sümegi György              a 10. A történelem csoportjával. Minden kollégának van lehetősége az előadások egy részének a meghallgatására, aki                olyan teremben tartózkodik, ahol van okostábla. Emellett az aulában is elérhetővé tesszük a tanórákat a diákok és                        tanárok számára.

 

        8. A hét mindennapján tartanak 12 órától online tanórákat középiskolásoknak a fenntarthatósági témahét kiemelt                     témáiból, a zoom alkalmazás használatával. A pontos óracímek és előadók már megvannak, de nincsenek fenn az oldalon.

 

        9. Kedvenc zöld osztály pályázat!

Részvételi feltételek 2020. október 5. és október 15. között a diákoknak a www.pontvelem.hu oldalon kell benevezniük osztályukat, valamint követniük kell a PontVelem Okos Program Instagram oldalát.

A verseny menete

A diákok készítsenek az osztályról egy fotót és/vagy egy maximum 2 perces videót.

Az elkészült fotót töltsék fel az Instagramra #pontvelem és #kedvencosztaly jelöléssel. A videót a Videára történő feltöltést követően szintén a PontVelem Instagram oldalán a #pontvelem és #kedvencosztaly jelöléssel kell megosztani.

Fontos továbbá, hogy a diákok az Instagramra feltöltött fotót/videót az egyéb közösségi oldalak (Facebook) lehetőségeit kihasználva is népszerűsítsék 2020. november 20-ig.

A legnépszerűbb videók és fotók közül a PontVelem zsűrije által kiválasztott videóban és fotón szereplő osztályok lehetnek a Kedvenc Zöld Osztályok 2020-ban.

A Kedvenc Zöld Osztályok értékes jutalomban részesülnek.

Részletes információ:

https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/kedvenc-zold-osztaly-verseny

 

        10.  Mesélnek a fák – irodalmi pályázat. 2020. szeptember 30. – 2020. november 30.

              Koordinátor: a magyar munkaközösség.

 A diákoknak az általuk választott erdei fa helyébe kell beleképzelni magukat, és arról verset, vagy más szabadon  választott prózai művet (pl. mesét, novellát) alkotni. A pályaműhöz bármilyen technikával készült illusztráció (pl. rajz,  festmény, fotó) is csatolható.

 Részletes információ:

 https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/meselnek-a-fak-palyazat

 

         11. Iskolai sportprogram. Koordinátor: a testnevelés munkaközösség

 A diákok letöltik telefonjaikra Magadértsportolj! alkalmazást, és a kihívások teljesítéséért virtuális jelvényeket (badge) gyűjtenek.

             https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/iskolai-sportprogram

https://magadertsportolj.hu/

         12 . Az iskolai aktivitást nyomon követve, fényképeket, eredményeket gyűjtve lehet pályázni a legaktívabb iskola díjra.                     A 3 oldalas képes beszámolót a programokról november 30-ig kell feltölteni a Fenntarthatósági témahét oldalára.

 

       13. Használtelem-gyűjtő verseny. Minden osztály aktív részvételére számítunk!