Vízitábor 2023

Vízitábor 2023

 

 

Képek: https://drive.google.com/drive/folders/1DXq5lbHhWUBVJ3l0aNXpjL6Y0aU-OmdD?usp=drive_link

Körösök völgye 2023.július 3-9.

A Vízivándor Program a Bejárható Magyarország programsorozat része, mely azzal a céllal született, hogy a fiatal generációkkal megismertesse és megkedveltesse a vízitúrázást. A VíziVándor táborok a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai irányításával valósulnak meg.

A hazai alapfokú köznevelési intézmények, középfokú oktatási intézmények, szakképző intézmények, civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, egyházak számára felkínált pályázati lehetőség lényege, hogy a túrázni vágyó csoportok és az őket kísérő pedagógusok kedvezményes, államilag támogatott áron vehessenek részt az egy hetes táborokon. A program biztosítja a túra megszervezését, a helyszíneket, az étkezést, a túravezetőket és a felszerelést a túrákhoz.

Márkus-Szabó Anikó tanárnő - aki nemcsak népszerű német és történelem szakos tanárnőnk, hanem akkreditált túravezető és a természet szerelmese is egyben -  évek óta szervezi iskolánk tanulói számára a VíziVándor tábort. A 2022/2023-as tanévben is eredményesen pályázott, így vezetésével egy lelkes csokonais diákcsoportnak felejthetetlen élményekben lehetett része az alatt az egy hét alatt, amit a Körösök völgyében töltöttek.

Az alábbiakban a tanárnő beszámolóját olvashatjuk:

I. Szervezési nehézségek

Az idei tábor létszáma 16 fő volt, elvileg a vízitáborok 20 fővel indulhatnának el, de kaptunk engedélyt arra a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől, hogy mi is táborozhassunk. Később kiderült, hogy nemcsak nekem voltak szervezési problémáim, hanem ez országosan is jellemző volt, sok tábort mondtak vissza, mert nem jelentkeztek elegen.

Próbáltam a saját tanulóimat mozgósítani, előadásokat tartottam más osztályokban, videót készítettünk a tavalyi táborról, amit sok helyen megosztottunk, kitettem a képeket az aulába, beszámolót írtam a kollégáknak, amit a tanulóknak is elküldtem, más kérdés, hogy nem olvasták el. Arra szeretném kérni elsősorban az osztályfőnököket, hogy segítsenek a szervezési munkában, a népszerűsítésben.

Másrészt arra kellett rájönnöm, hogy a kis létszámú táborok sokkal hangulatosabbak, családiasabb a légkör, van időnk, lehetőségünk egymást megismerni. Ezért szeretnék csak a minimális létszámmal tábort szervezni a jövőre nézve.

II. Az útvonal

Ezen az útvonalon, a Körösök völgyén, már évekkel ezelőtt részt vettünk, persze azóta itt is sok minden változott. Azért szerethető ez a túra, mert vadregényes, természetközeli és fizikailag is kihívás. Nemcsak az evezés, hanem a biciklizés is fontos szerepet játszik, kb. 70 km a biciklizés és 70 km az evezés hossza is.

Az odautazás busszal történt, közvetlenül, az új országbérlet megvásárlásával tudtuk a költségeket csökkenteni, ami a szintén közvetlen hazautazáshoz is jó volt.(Odautazás Debrecenből Békésre, hazautazás Szarvasról Debrecenbe)

1. nap / Békés. Dánfoki kikötő

Boldog vagyok az izgalom érzésén túl, hogy bármennyire is nehezen, de itt vagyunk, elindultunk, megvalósult egy újabb álom. Utazás után a csomagjainkat elszállítják a campingbe, mi legyalogolunk odáig. A szállás katonai sátrakban van, a camping nagyon hangulatos, tele van fákkal, árnyékos, szabadstrand, röplabdapálya, étterem. A túravezető már várt ránk, nem sok időnk van az elhelyezkedésre, egy óra múlva már Békéscsaba felé biciklizik a csapat, a táv csak bemelegítés, 13 Km oda és 13 Km vissza.  A biciklizés után még strandolunk, vacsora és ismerkedési játék és beszélgetős est, hogy jobban megismerjük egymást, természetesen tábortűz mellett.

2. nap / Békés, Dánfoki kikötő, biciklizés

A mai nap az 50 km-es biciklitúráról szólt. Nagyon tartalmas, de fárasztó nap volt. A végső célunk Gyula, de útközben megálltunk a pósteleki Winckheim kastélynál, kicsit romos az épület, csodálatos a parkja, szarvasokkal is találkozunk. Majd begurulunk Gyulára, ahol szabadprogram keretében megnézzük a hangulatos belvárost, fagyizunk a híres cukrászdában, hűsölünk a szökőkutak mellett. Viszonylag hosszú időt töltöttünk el a Gyulai várban, ahol előadást hallgattunk a vár történelméről és körbe is jártuk a legmagasabb pontjáig.

Úgy döntünk, hogy valahol strandolunk egyet, elbiciklizünk Dobozig, ahol egy kompon több részletben, biciklikkel együtt átmegyünk a szabadstrandra és onnan a töltésen hazagurulunk Békésre.

Kicsit pihenünk és lemegyünk egy kicsit gyakorolni a kenukkal. Most fogjuk eldönteni, ki kivel, hol, hogyan fog evezni. Most szembesülnek a gyerekek azzal, hogy nincsenek hirtelen mozdulatok, hogy a társaknak össze kell dolgozniuk, hogy nincs okoskodás, egy főnök van, a kormányos hátul, akinek szót kell fogadni.

3. nap / Végre a vízen! Békéstől Köröstarcsáig

Elindulunk a Fehér-Körösből és a Fekete-Körösből összefolyó Kettős-Körösön a kenukkal. Összesen 6 kenuval szállunk vízre. Ez a szakasz 20 km hosszú, kétszer állunk meg fürödni, mindenki nagyon motivált, hamar összeszokott a kenuk legénysége, eufória. Kb. délután 4 körül érkeztünk meg a következő szállásunkra, Köröstarcsára.

Köröstarcsán a vacsora, a kiszolgálás, a reggeli, az úticsomagok elsőosztályúak, szívesen maradnánk itt néhány napot, de holnap indulunk tovább. Az este kis játékot csinálunk, családi konfliktusok eljátszása, erkölcsi kérdések megvitatása.

4. nap / Köröstarcsáról Gyomaendrődre kenuzás

Ma átevezünk Gyomaendrődre, a cél nagyon csábító, mert vár ránk a termálfürdő. A táv megint 20 km, sajnos csak egy megállóval és iszonyú, elviselhetetlen hőségben, majd hirtelen jött zivatarban evezünk. A tegnapi eufória már nincs, mindenkinek fáj a karja, dereka, háta. Nyűgös a társaság és ennek köszönhetően lassú is a tempó. Egy helyen tudunk megállni, ahol a Kettős-Körösbe belefolyik a Sebes-Körös és ezután a Hármas-Körösön evezünk tovább. Az összefolyásnál viszont koszos a folyó, ezért úgy döntünk, hogy nem fürdünk.

Mindenki alig várja, hogy Gyomaendrődön végre kikössünk és elfoglalhassuk a szállásunkat, amit sok más táborossal kell megosztanunk. Éppen hittantábor van a campingben. Délután meglátogatjuk a termálfürdőt és órákat töltünk el itt. Kinti, benti medencék, úszómedence, wellnes-részleg, szauna.

Vacsora után jobb-bal agyfélteke bemutatása, tesztek segítségével feltérképezzük, ki melyiket használja intenzívebben, kreatív játékok, melyeknél az egyik agyféltekéből a másikba kell ugrálniuk, sokat nevetünk.

Korán lefekszünk, mert holnap nagyon nehéz táv vár ránk, fontos, hogy ez tudatosodjon mindenkiben.

5.  nap / Gyomaendrődről Szarvasig, az erőpróba napja

A túravezetők és a szervezők már korábban jelezték felém, hogy van olyan lehetőség, hogy ezt a 31 km-es szakaszt nem vállaljuk, hanem busszal szállítanak át minket Szarvasra. Korábban már több csoportot is ki kellett erről a szakaszról menekíteniük, mert a nagy melegben nem bírták leevezni a távot. A helyzet nehézsége, kihívása miatt már korán vízre szálltunk, és próbáltuk a táv első felét ütemesen teljesíteni, sokszor, úgy 5-6 km-enként összekapaszkodtunk egy-egy pihenésre, uzsonnázásra.

Mivel túl hamar teljesítettük a távot az utolsó szálláshelyünk előtt megálltunk egy jó nagy fürdésre, a kenukból ugráltunk ki és be. A megérkezésnél várt még ránk egy nagy erőpróba, egy billegő, apró stégen kellett a hajókat kiemelni és a szállító autóra felpakolni. Mindenki kivette a részét a munkából, nagyon elégedett voltam a csapat hozzáállásával. Egyébként útközben is többször hallottam a szervezőktől is, hogy nagyon ügyes a csapat.

A legnehezebb pillanatok a kenuba be- és kiszállás voltak, ilyenkor nem csak a kenu legénységének, hanem a többi kenu embereinek a segítségére is szükség van. Egy-két nap alatt már mindenki megtanulja az egymásra való odafigyelés.

6. nap /Szarvas

Letettük az evezőket és a mellényeket, bukósisakra váltunk ismét és újból biciklizni fogunk, feltérképezzük Szarvas és környékének nevezetességeit. Az egyik legjobb szállásunk van a szarvasi Ifjúsági Táborban, a sátrak árnyas fák alatt vannak, nyitott, teraszos étterem, röplabdapálya, saját stég a Holt-Körösön. Mellettünk a Vízi Színház, ahol két darabot is végig tudtunk hallgatni (Pintér Tibor Honfoglalás-Lovasszínház, Csárdáskirálynő). Sőt a lovasszínház szereplőivel személyesen is találkozunk, mert a hídon keresztül lovagoltak fel a színpadra, nagyon izgalmas volt, teljesen meg vagyunk babonázva.

Először kibiciklizünk a 17-18 km messze levő Körösszentandrási Duzzasztóhoz, majd visszabiciklizünk Szarvas belvárosába, a Kézműves cukrászdában fagyizunk. Gondolkodunk a további programokon és végül a csapat megkérdezése után úgy döntünk, hogy nem az Arborétumot nézzük meg, hanem bérlünk a szomszédos Kajak-Kenu Egyesülettől kajakokat, supot és eltöltünk néhány órát még a vízben, nagyon jó döntésnek bizonyult, ez volt a leghangulatosabb délutánunk együtt.

Eljött a záróeste, természetesen tábortűzzel és a kisorsolt csapatok produkcióinak bemutatásával. A 3-4 fős csapatok kaptak egy-egy ismert verset (Petőfi: Föltámadott a tenger, Petőfi: Egy gondolat bánt engemet, Petőfi: Fa leszek, ha…, Janus Pannonius: Pannónia dicsérete, József Attila: Tiszta szívvel, Csokonai: Tartózkodó kérelem), és el kellett mutogatniuk, nekünk pedig ki kellett találnunk, hogy melyik versről is lehet szó. Igazi kulturális este kerekedett ki, háttérben a Csárdáskirálynő zenei aláfestésével. Megbeszéltük a tábor pozitív és negatív élményeit, szerencsére sokkal több pozitív érzéssel térnek haza és reméljük, hogy jövőre újból csatlakozni fognak a táborhoz.

7. nap / Hazautazás busszal.

 

 

-