Pályaorientációs nap 2022. december 7.

Pályaorientációs nap 2022. december 7.

 

2022. december 7-én volt intézményünkben a pályaorientációs nap. A 9-10. évfolyamosok kérdőívek segítségével kaphattak képet személyiségjegyeikről, érdeklődési területeikről. A 11. évfolyamosok céges bemutatókon vehettek részt, vagy társasjátékokban való részvéetllel kaphattak képet társadalmi jelenségekről, a felnőtté válás és a felnőtt élet kihívásairól. A 12. évfolyamosok számára felvételi tájékoztató előadásokat szerveztünk.

Meghívott előadóink voltak:

DE ÁJK – Dr. Újvári Emese adjunktus

DE BTK közösségszervezés – Fehér Anna, Ferenczi Antónia egyetemi hallgatók

DE BTK Néderlandisztika Tanszék – Dr. Pusztai Gábor  egyetemi docens

DE BTK Szociológia Tanszék – Diebel Andrea szociológus-oktató, Markovics Márton phd hallgató

DE ETK – Tóth Dalma szociológus

DE GYGYK – Dr. Fenyő Imre egyetemi docens

DE ITK – Hegedűs Bence ügyvivő-szakértő

DE MÉK – Illés Árpád tanársegéd

DE TTK – Gyulai István adjunktus

Wáli István Roma Szakkollégium - Godó Irén szociálpolitikus

A Debreceni Ady Endre Gimnázium intézményvezető-helyettese, Tikász Katalin részletes tájékoztatót adott a felvételi rendszerről három végzős osztályban.

A Debreceni Egyetem Szociológia Tanszéke két osztályban a „Szociopoly” óriás társasjáték, egy osztályban pedig „A sorozatok csodálatos világa, avagy hétköznapi függőségeink szociológus/szociális munkás szemmel  - Squid Game” című program segítségével mutattak rá társadalmi jelenségekre, értékekre, függőségekre. A játékvezetők a tanszék dolgozói és hallgatói voltak: Diebel Andrea, Arany Dóra, Markovics Márton, Tóth Dalma, Godó Irén, a Squid Game programban közreműködött Simonné Kiss Mónika, a Drogambulancia szociális munkása is. (Fényképek: Tóth Dalma)

Idén is vendégeink voltak a Debrecen Business Service Centers képviselői, Izer Boglárka, Szabó Sándor, Szatmári Lilla és Dobi Judit, akik több, Debrecenben jelen lévő céget (BT, NI, Cosmo Consult, Transcosmos) mutattak be.

Izgalmas előadást tartott Dr. Süvöltős Zsuzsa, a Debreceni Járásbíróság bírónője az igazságszolgáltatásról, a bírósági szervezetről, a gyakran fiatalok által vagy fiatalok sérelmére elkövetett bűncselekményekről.

Két osztályban is tartott előadást Erdélyi Zsuzsanna, a Kutató Diákok Országos Szövetsége Élet- és Környezettudományi Tagozatának tagozatvezető-helyettese.

Külön színfoltja volt a pályaorientációs napnak, hogy Éles Bulcsú tanár úr szervezésében vendégül láttuk az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítőezred, az MH 2/3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj és a 3. Hadkiegészítő Parancsnokság képviselőit. Az érdeklődő diákok megismerkedhettek a katonai pálya nyújtotta lehetőségekkel, a szolgálati formákkal, a Debrecenben állomásozó katonai alakulatokkal és azok fegyvereivel, felszerelésével. Végül egy egykori katonaorvostól láthattak egy harctéri és általános elsősegélynyújtó bemutatót, amelynek során ki is próbálhatták az alapvető (és életmentő) fogásokat. (Fényképek: Kalóné Lizák Viktória és Kovács Eszter)

Köszönjük az előadóknak, a szervezőknek, a közreműködő tanároknak és diákoknak, hogy részvételükkel hozzájárultak a pályaorientációs nap sikeréhez.