Timkó Kata, az olasz OKTV legjobbja a budapesti díjátadón

Timkó Kata, az olasz OKTV legjobbja a budapesti díjátadón

 

 

2024. május 31-én, Budapesten tartották az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjátadó ünnepségét. Az ünnepélyes eseményen az olasz nyelvi OKTV II. kategóriában elért 1. helyezéséért vehetett át elismerő oklevelet Timkó Kata 12.D osztályos tanulónk. Eredményéért a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által alapított különdíjat is elnyerte. A díjátadóra Katát elkísérte olasztanára, az olasz munkaközösség vezetője, Gulyás Éva tanárnő.

Gratulálunk még egyszer a kimagasló eredményhez Katának és felkészítő tanárainak!

Az OKTV a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legismertebb, legnagyobb hagyományú hazai fóruma. Ebben a tanévben 28 tantárgy 39 kategóriájában hirdettek versenyeket, amelyekre az Oktatási Hivatal (OH) 19074 tanulótól 26690 jelentkezést regisztrált. Az OKTV népszerűségét jelzi, hogy az ország 570 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből részt vettek diákok a megmérettetésen.

Az OKTV versenyeit minden évben az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg a középiskola utolsó vagy utolsó előtti évfolyamán tanulóknak. A fordulókat a középiskolák közreműködésével az OH szervezi. A döntőkben 1-30. helyezést elért tanulók 205 különböző középiskola diákjai, ami jól mutatja, hogy az ország számos intézményében magas szintű tehetséggondozó munka folyik. A vendégeket Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke, valamint Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. Az ünnepségen dr. Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára, Brassói Sándor elnök és prof. dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnöke 70 középiskola, 113 tanulójának adta át az első három helyezésért járó díjat, illetve a felsőoktatási tehetséggondozásba belépőt jelentő Tehetségútleveleket.
A Nemzeti Tehetség Program részeként alapított „Kiváló versenyfelkészítő" díjakat Brassói Sándor elnök és Mizera Tamás, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Tehetségügyi Programok Osztályának vezetője adta át a tehetséggondozásban sok éve eredményes 40 pedagógusnak, oktatónak, és szakembernek.
Az eseményen különdíjakat is átadtak, és a Mathias Corvinus Collegium nagyértékű könyvcsomagot ajándékozott a díjazottaknak. A földrajz OKTV első három helyezettje pedig a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat vette át. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara által alapított különdíjat a horvát nyelv és irodalom, a német nemzetiségi nyelv, a német és az olasz nyelv versenyek első helyezettjei érdemelték ki. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központjának különdíját a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgyban adták át. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Történelmi Társulat tanári tagozata közös díjjal jutalmazta a történelem első három helyezettjét és felkészítő tanáraikat.

Timkó Kata dr. Balatoni Katalintól, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkárától, Brassói Sándor elnöktől és prof. dr. Szendrő Pétertől, az Országos Tudományos Diákköri Tanács örökös elnökétől vette át az elismerő okleveleket.