Az egészséges táplálkozás hete

Az egészséges táplálkozás hete

 

Egészséges Táplálkozás Hete

Az Aktív Iskola Program témahete 2024. március 18-22.

 
Túlsúly, elhízás, mint világszintű probléma

 

Korunk aktuális világszintű problémája a túlsúlyos, elhízott emberek egyre növekvő hányada. Világviszonylatban ma már megközelítőleg a felnőttek 13%-a elhízott, 39%-a pedig túlsúlyos (WHO, 2021, Obesity and overweight ), a fiatalkorúaknál pedig minden ötödik gyermeket és serdülőt érint. 

Magyarországon az éves kötelező NETFIT®-tel (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztrendszer) végzett iskolai fittségmérés eredményei alapján szintén növekvő tendenciát mutat a túlsúlyos és elhízott tanulók aránya, a túlsúly a gyermekek 18-20%-ánál jelentkezik, kifejezetten elhízottnak pedig a hazai gyerekek 7-8%-a számít. A túlsúly közismert okozója a felnőttkori krónikus betegségeknek: szív-érrendszeri betegségek, anyagcsere problémák, daganatos betegségek stb., amelyek jelentős része megfelelő táplálkozás és aktív életmód mellett elkerülhető lenne. A túlsúly mellett sajnos az alultápláltság problémája is megjelent, amely gyerekek körében 8-11%-ban fordul elő. 

A probléma háttere

Az elhízás és a túlsúly oka az elfogyasztott és a felhasznált kalóriák közötti energiaegyensúly megbomlása, a felhasznált energiánál nagyobb mértékű táplálékkal felvett energiamennyiég. Az energiaegyensúly felbomlásának a hátterében tehát a magas zsír- és cukortartalmú, nagy energiatartalmú élelmiszerek fogyasztásának növekedése és ezzel egyidőben a fizikai inaktivitás fokozódása áll, mely utóbbi számos munkaforma (fiatalkorban az iskolai munkaformák) ülő jellegéből adódik, illetve a változó közlekedési módoknak és a növekvő urbanizációnak köszönhető.

A Magyar Diáksport Szövetség programja: az Egészséges Táplálkozás Hete

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) Aktív Iskola programjával többek között ezen negatív tendenciák megállítását, hosszú távon pedig megfordítását célozza meg. A program alapelemei első sorban a mozgásösztönzésről szólnak, azonban a probléma komplexitásánál fogva az egészséges táplálkozás témakörével is hangsúlyosan foglalkoznak. Ennek fényében tartják március 18-22. között az Aktív Iskolákban az Egészséges Táplálkozás Hetét.